home
La Palma - info
La Gomera - info
El Hierro - info
prijzen
informatie
reserveren
accommodaties
excursies
vlucht en auto
gidsen & kaarten
huren via internet
wandeltochten


muziek aan/uit

El Hierro: Isla Del MeridianoEinde van de wereld. Op oude zeekaarten werd dit meest zuidelijke van de Canarische Eilanden in de 14e eeuw door Portugese zeelui ‘Kaap Nee!’ en ‘Niet verder!’ genoemd. Vanwege de stormen die hier de wateren soms teisterden sprak men ook wel van ‘Terra do Santanás’ (land van duivels).

De Spanjaarden vonden er een minder demonische,  op de kleur van de rotsen geïnspireerde naam voor: eiland van ijzer (hierro). In 1884 verleende de stad Greenwich officieel toestemming om El Hierro te vernoemen naar de cartografische nullijn.

Plaaggeesten heden ten dage willen het nog wel eens hebben over “het gat van de wereld”, “verwèggistan”, “dichtgeplakt met krantenpapier”, en wat dies meer zij.
Niks van aan trekken.

 

Eigenzinnig. Blijft ontegenzeglijk het feit dat dit El Hierro een nogal afgelegen en rustgevend eilandje is met een onmiskenbaar eigen karakter. Een eigenzinnig eiland dus om hartstochtelijk veel van te gaan houden. En daar draagt de van nature zeer vriendelijke bevolking ook zeker haar steentje toe bij.

Gezien de weinige toeristen die je er tegenkomt is dit alles totnogtoe een redelijk goed bewaard gebleven geheim. En eigenlijk willen we dat graag zo houden. Dus hou dit een beetje onder de pet.

Landschappen. Ook op dit eiland in pocketformaat (slechts 287 km2) tref je een duidelijk verschil in klimaatzones en dus ook in vegetatie aan: het groene noorden versus het dorre zuiden. En elk heeft zo zijn eigen charmes.

De streek El Golfo in het noorden is eigenlijk een lang-gerekte, vruchtbare baai met een rotsachtige kust en steil tegen de bergflanken omhoog kruipende wijngaarden tussen wat versnipperde, dromerige dorpjes. En waar je ook komt, de tijd lijkt er stil te hebben gestaan.

Wie de dwarse bergkam (1500 m) in zuidelijke richting trotseert, belandt op de dunbevolkte hoogvlakte van El Pinar die deels met pijnbossen bedekt is; af en toe ook wat cultuurgronden en een verdwaalde zandverstuiving. Hier kan de ferme wandelaar zijn hart ophalen, in geuren en kleuren.

 Naarmate je meer zuidwaarts trekt wordt het land droger en kaler. Mysterieuze vulkanische landschappen, nu eens glooiend, dan weer opeens grillig en ruig. En soms waan je je op een kompleet andere planeet.

In het droge, uiterste zuiden is het aan te raden om ook een verfrissende snorkelduik te nemen in de veelkleurige, wondere onderwaterwereld rond de vissershaven La Restinga. ’n Enkele windsurfer hebben we er ook al eens waargenomen.

Omweg. Er is geen rechtstreekse vlucht te boeken naar het piepkleine vliegveldje van El Hierro - wel een met overstap op een binnenlandse vlucht, vanaf Tenerife-Norte. Maar dat is eigenlijk een mijl op zeven, en een hoop onnodig gehannes met taxi’s, bussen en lange transfer-uren.

Slimmer is het om de snelle, uiterst comfortabele ferry van Fred.Olsen te pakken vanuit de haven van Los Cristianos, op Zuid-Tenerife. Heb je meteen ook een heerlijk zeereisje (ca. 2½  uur) over de indigo-kleurige Atlantische Oceaan voor de boeg. Mooi meegenomen.

 


Idyllische huisjes. Ook op dit lieflijke Canarische eiland hebben we voor u passende accommodaties gevonden. Gelegen in een uitermate rustige omgeving. Romantisch en knus ingericht en toch van alle moderne gemakken voorzien. En met voldoende privacy. Voor de rustzoeker met smaak dus eigenlijk.


© Copyright 2003 - 2018 by Canarias.nl - The Netherlands.
All rights reserved. Webdesign developed and styled by Another Site.