home
La Palma - info
La Gomera - info
El Hierro - info
prijzen
informatie
reserveren
accommodaties
excursies
vlucht en auto
gidsen & kaarten
huren via internet
wandeltochten


muziek aan/uit

La Gomera: La Isla ColombinaLiefdesnest.
Echte liefde laat zich niet ringeloren. Al eeuwenlang niet, if ever. Evenmin in de tijd van de grote ontdekkingsreiziger Columbus, die in 1492 met zijn schepen het eiland Gomera aandeed. Aanvankelijk alleen om water en voedsel in te slaan alvorens de grote oversteek te wagen naar Amerika.

Jarenlang echter deelde hij er ook ad hoc een liefdesnestje met de gouverneur aldaar, zijnde de voormalige hofdame Beatriz de Bobadilla; zij werd daarvoor uiteindelijk door H.M. de koningin Isabel van Spanje gevangen gezet in de Torre del Conde, te San Sebastián. En Columbus? Ei, ei, hij zeilde voort.
Sindsdien heet Gomera: het Eiland van Columbus.

Tegenwoordig is San Sebastián uitgegroeid tot een hoofdstad met volop pensions en hotels en een nogal drukbezochte jachthaven. Doordeweeks is er een gezellige ochtendmarkt op de grote plaza, waar onder de eeuwenoude laurierbomen op het ook onder zeezeilers vermaarde terras van “El Kiosco” de Gomerianen elkaar ontmoeten, er hun krantje lezen en cortadito drinken.

In de middag doet het stadje wat slaperig en provinciaals aan. Maar ’s avonds, zo rond achten, dan neemt het Grote Flaneren een aanvang: hele families, van groot tot klein op hun paasbest, slenteren dan grappend en druk gesticulerend langs de terrassen in het centrum. Na tienen vullen zich ook de vele bars en in de restaurants wordt het levendig tot druk.

Hoog boven de stad ligt heel strategisch op een klif het in karakteristiek Canarische stijl gebouwde parador “El Condor de La Gomera” ongegeneerd te pronken met al zijn koloniale grandeur; vanuit de romantische tuinen kun je er genieten van een waarlijk magnifiek uitzicht over de haven en de wijde omgeving.Beschermd natuurschoon.
Rustzoekers en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de hoogvlakte van het nationale park Garajonay, een natuurreservaat van unieke schoonheid dat door de Unesco werd uitgeroepen tot beschermd ‘werelderfgoed’.

Het heeft een zeer gevarieerd landschap van kale hellingen, dor struikgewas, verdwaalde eucalyptusbomen en cactussen, weelderige naaldbossen, peilloze ravijnen en grillige rotsen. Met als hoogste piek de opvallend gevormde Roque Agando (1487 m).

Het park wordt doorkruist door vele, redelijk goed begaanbare wandelpaden die keurig met GPR-routepalen zijn gemarkeerd. Maar ook per auto zijn hier prachtige rondritten te maken over de goed onderhouden wegen.

In alle gevallen is het raadzaam om op excursie zelf voldoende eten en drinken mee te nemen, want in dit natuurpark is horeca een zeer schaars goed.Even bijtanken.

Heeft u een drukke tijd achter de rug, beetje te lang doorgewerkt eigenlijk, misschien op Zuid-Tenerife wat al te zeer de bloemetjes buiten gezet of voelt u zich anderszins ‘gewoon even doorgedraaid’?

Met snelle en comfortabele ferries kunt u vanuit Los Cristianos op Zuid-Tenerife in nog geen uur tijd overvaren naar Gomera. Om even heerlijk te ontspannen. Want ook op dit eiland hebben we voor u enkele rustige, smaakvolle en vooral ook lieflijk gelegen vakantiehuizen weten te vinden waar u weer helemaal op verhaal kunt komen.

Even heerlijk tot rust komen in een stijlvol huis op zonnig Gomera?

Tip:
als chartermaatschappijen geen vrije vliegtuigstoelen meer beschikbaar hebben, boek dan b.v. bij een grote touroperator het goedkoopste all-in appartement in Zuid-Tenerife (Playas Americas e.o.) en gebruik hiervan desnoods alleen het vliegretour. Reis vanaf het vliegveld Tenerife-Sur(Reina Sofia) per bus of taxi rechtstreeks naar de haven van Los Cristianos (ca. een half uur) en stap hier op de ferry naar San Sebastián de La Gomera (8x per dag vice versa).Groene cultuur en snelle ferries.

Hermigua, in het vochtiger en daarom groene noorden van Gomera, was van oudsher een echte bananenvallei. Dat is nog te zien aan de vele nu deels verlaten en onbewerkte akkers die zich in terrasvorm opstapelen tegen het bergmassief. Ook de verweerde pilaren getuigen van vergane glorie aan het strand waar vroeger per kabelbaan de bananen (en ook suikerriet) werden verscheept.

Dankzij het zeer milde klimaat (‘eeuwig lente’) en de vulkanische grond groeit en bloeit hier alles welhaast vanzelf. Maar de jongere generatie ziet het bebouwen van akkers totaal niet zitten en trekt massaal weg naar de grote toeristencentra, vooral die op Zuid-Tenerife, of naar het vasteland. (Wellicht ook daarom is Gomera nog steeds een relatief rustig eiland.)

Nù is het dorp Hermigua vooral een toeristieke pleisterplaats, zeer in trek bij wandelaars die van hieruit hun trektochten naar de laurier- en nevelbossen van “El Cedro” plannen. De pure zonzoeker zal zijn schreden richten naar het zeezwembad bij de pilaren of naar “Playa La Caleta”, een intieme baai in noordoostelijke richting, met kapelletje en strandtent en al.

Het naburige Agulo oogt zeer lieflijk en fotogeniek. ‘t Dorpje ligt op een plateau dat omsloten wordt door stijl omhoogrijzende bergwanden vanwaar ’s winters drie, soms vier watervalletjes zich vanaf zo’n 900 meter in de diepte storten - een imposant schouwspel van de natuur.

Las Rosas, iets verderop, mag niet meer dan een gehucht heten waar vooral veel aardappels van Ierse komaf worden geteeld. Het geniet hoofdzakelijk bekendheid door het grote, gelijknamige restaurant dat tevens het keerpunt is van de vele touringcars met dagjesmensen uit Tenerife die op ‘all-in’ excursie zijn.
Het (goede) restaurant wordt uitgebaat door de bekende Zweedse scheepsmagnaat Fred Olson, die ook van de snelle veerdiensten tussen de diverse eilanden is. Voorts bestiert hij in het zuiden rondom Santiago uitgestrekte plantages, alsook een groot luxehotel met golfbaan.

Valle Gran Rey in het zuidwesten was in de jaren ‘70 een paradijselijke palmenvallei, zeer geliefd bij hippies en bloemenkinderen. Vandaag de dag is het een populair toeristencentrum - met alle gevolgen vandien.

Een (nog) goedbewaard geheim is het op circa een half uur noordwestelijker gelegen Alojera. Een oase van rust met een leuk keienstrandje aan de zonnige kust.
Ook hier sieren talloze palmen het landschap, waarin geërodeerde
rotspartijen worden afgewisseld met velden vol aloë vera, anijs en tal van andere geurige kruiden. Toeristen kom je hier slechts sporadisch tegen – vooralsnog.

© Copyright 2003 - 2018 by Canarias.nl - The Netherlands.
All rights reserved. Webdesign developed and styled by Another Site.