home
La Palma - info
La Gomera - info
El Hierro - info
prijzen
informatie
reserveren
accommodaties
excursies
vlucht en auto
gidsen & kaarten
huren via internet
wandeltochten


muziek aan/uit

La Palma: La Isla Bonita'Eeuwig lente'.
La Palma staat bekend als 'La Isla Bonita',
het mooiste van de zeven Canarische Eilanden. Het is ook het meest groene eiland van deze nog relatief onbekende archipel in de Atlantische Oceaan.

Dat groene dankt dit 'mooie eiland' niet alleen aan zijn vruchtbare, vulkanische bodem maar ook aan zijn heerlijk milde, subtropische klimaat waarin flora en fauna natuurlijk opperbest kunnen gedijen.

Eigenlijk kent La Palma slechts twéé jaargetijden: een korte, hevige zomer in juli en augustus, waarin de temperatuur zo rond de 30°C pleegt te schommelen. En de rest van het jaar is het lente. Dan zal de gemiddelde temperatuur overdag ergens in de buurt van de 20 à 21 graden celsius uitkomen.
De bewoners noemen dat "de eeuwige lente."

Ideaal dus als u even dat troosteloze, Hollandse kwakkelklimaat wilt ontvluchten.

Klik hier voor het actuele
weersoverzicht op La Palma
Stille baaitjes.
Uw partner wil toch ook wel eens 'n dagje naar het strand? Dat kan.

Aan de westkust vindt u enige inhammen met zeer stille strandjes, die niet iedereen zo gauw weet te vinden - wij wel.

Baaitjes met authentiek zwart lava-zand (superschoon, want oceaangewassen) waar u ongegeneerd kunt luieren en lanterfanten in de zon.
In alle rust. (Wel zelfcatering.)
Trouwens, hier aan de westzijde van het eiland mag u rekenen op gemiddeld meer zon uren dan in het oostelijke deel.
Daar voeren de passaatwinden nogal eens wat wolken en regen aan, maar die komen maar met moeite en slechts
gedeeltelijk over de machtige bergruggen, die van noord naar zuid over het eiland lopen.
West-La Palma ligt dus zogezegd in de regen-
scháduw.Geen knutsel-cuisine.
Al wandelend verbrandt u weliswaar de nodige
calorieën, maar het zou zonde zijn juist hier
op dieet te gaan.

Daar is de Canarische keuken
te rijk geschakeerd en smakelijk voor. Bovendien:
een mens leeft niet bij pan y cebollas (brood en uien) alleen, zoals men zegt in Canarias. Dat hoeft ook geenszins. Ook gastronomisch gezien kunt u hier volop uw genoegens beleven. Mits u wel even de knutselcuisine gedachte van hier een opstaand hoenderkluifje en daar wat verdwaalde haricots verts achterlaat bij uw (zakelijke) beslommeringen in het land van herkomst.

Stel uw papillen wagenwijd open voor de eerlijke, ongekunstelde, basale smaken van het eiland, en u zult er geen spijt van krijgen. Bestelt u bijvoorbeeld eens de volgende gerechten. Wij noemen een Potaje de verros, conejo en salmorejo, ñames y cabrita en adobo. Vieja herbida con pàpas arrugadas y mójo verde.*
Begint u dáár maar eens mee…

Wijntje erbij? Malvesía is het vermaarde voorbeeld van een originele, rijke Canarische wijn.
Die stamt nog uit de tijd dat Columbus deze eilanden aandeed, met het voornemen 'Indië' te ontdekken,
u weet wat daarvan gekomen is...
Shakespeare schijnt met deze wijn evenmin moeite gehad te hebben (zie: "Henry IV").
Sommige wijnen van naburige eilanden zijn eveneens het avontuur der ontdekking waard. Zo brengen de streken rond Tacoronte en Oratava, op Tenerife, ook verrassend goede wijnen voort. Maar als u even de vertrouwde Rioja mist, of de Fino die u thuis gewend bent, geen nood!

Bodega El Palacio de Los Vinos* in Los Llanos de Aridane heeft bijvoorbeeld een grot ter grootte van een halve berg, vol Spaanse en exotische wijnen uit de halve wereld.
Of u maar even wilt
komen proeven en keuren.

* Wijnkeuringen ook o.a. in de bodega's rond het zuidelijk gelegen Los Canarios (v/h Fuencaliente)."eigenlijk is het hele eiland
één grote tuin"Wandelparadijs.
Wie graag de benen strekt zal op La Palma volledig aan zijn trekken komen. Enige lichamelijke conditie is daarbij wel gewenst, want het terrein is wat je noemt nogal geaccidenteerd.

Woeste, majesteitelijke bergruggen en dan weer welhaast peilloze kloven, zoals die van de Barranco de las Angustias, maken het klimmen niet altijd even gemakkelijk. Eerder adembenemend - letterlijk en figuurlijk. Het verschil tussen de hoogste bergtop, de Roque de los Muchachos, en het zeeniveau bedraagt zo'n 2400 m.

Over het hele eiland vertakt zich een waar web van goed begaanbare voetpaden, de caminos reales, koninklijke paden, waarlangs in vroeger tijden het (muilezel)verkeer plaatsvond. Ze voeren u langs wildbegroeide ravijnen en onvergetelijke vergezichten. Over indrukwekkende bergketens en door de diepe, mysterieuze krater Caldera de Taburiente (4680 ha) die tot beschermd Nationaal Park is verklaard. U komt door uitgestrekte, wuivende bananenplantages waarin het lied klinkt van de capirote, de zangkampioen onder de wilde kanaries.

En steeds die weelderige flora, ritselende fauna, kruidige geuren...
Ach, u zult zintuigen tekort komen.Nachtleven: nul.

Verwacht op La Palma geen bruisend nachtleven.
Geen reuring en gedoe. Disco's: zijn er nauwelijks. Wie graag 'n dansje maakt zal moeten wachten tot het fiesta is. Gelukkig gebeurt dat nogal eens en dan is 't wel meteen ook wat je noemt: echt bàl... op straat en plein. Maar gewoonlijk zal het 's avonds lang natafelen geblazen zijn in de restaurantjes van een naburig dorp of stadje. En na mijmeren op uw eigen terras, onder de blote sterrenhemel.

Al dan niet op tijd naar bed met een goed boek is natuurlijk ook een optie. Vooral als het de volgende morgen weer vroeg dag is, en u weer aan de wandel gaat, nietwaar?

Hoe dan ook. U komt hier voor uw rust, hadden we afgesproken.
Rustieke casita's.
Bij onze speurtocht naar aangename verblijfplaatsen op dit heerlijke eiland zijn we op zoek gegaan naar accommodatie die, behalve rustig gesitueerd, zoveel mogelijk is opgetrokken in de authentieke, Canarische bouwstijl. Want ook op dit punt wordt het oog gaarne gestreeld, naar wij dachten.

Echter zonder dat dit ten koste gaat van het comfort. Geen opgekalefaterde geitenstallen dus, met wat gammel bric-á-brac meubilair, een vergeelde kalender aan de muur en een miezerig straaltje als douche.

Ook uw appartement, villa of rustieke casita dient uw goede smaak te weerspiegelen en van alle gemakken van deze tijd voorzien te zijn. Want dat draagt evenzeer bij tot een harmonieuze, ontspannen sfeer.

Als het even kan zorgen we voor een fleurige tuin. Maar goedbeschouwd is het eiland zelf al één grote tuin...


© Copyright 2003 - 2018 by Canarias.nl - The Netherlands.
All rights reserved. Webdesign developed and styled by Another Site.